vrijdag, september 25, 2009

Never a dull moment

Zo, de gemoederen liepen weer eens hoog op in de gemeenteraad van Zeewolde. Bij de discussie over het wel of niet bouwen in een bosperceel, liet de tegenstander van bouwen - Leefbaar Zeewolde - geen middel onberoerd om zijn standpunt duidelijk te maken. So far so good, en een actiepartij waardig. Ik wil bolletje! Die houding. Drie partijen stoorden zich mateloos aan een persbericht dat Leefbaar Zeewolde een poos terug hierover stuurde. In dat bericht wordt de gemeenteraad min-of-meer als poppenkast afgeschilderd. Naar de mening van Leefbaar is het (inspraak)proces rond het bosperceel een poppenkast waar zij niet aan mee wenst te doen. Verder worden er wat meningen met feiten verward en u begrijpt de politieke opwinding. De PvdA/GL fractie opende het debat door de fractie van Leefbaar Zeewolde te vragen afstand te nemen van het persbericht, een oproep die met andere woorden ook door de ChristenUnie en het CDA werd gedaan. De VVD hield zich buiten deze discussie, als partij van het vrije woord hecht de VVD eraan om niemand de mond te snoeren. Tenzij er sprake is van wetsovertreding, smaad, bedreiging etc. en dat is hier geenszins het geval. Het gaat hier om een bericht met een wat ongelukkige woordkeuze. Eenvoudig met feiten te weerleggen. Enfin, wat te verwachten viel: Leefbaar Zeewolde neemt geen afstand van zijn persbericht. Dus kwam er een motie van de drie partijen, samen de meerderheid. Want, zo luidde de redenering, als de gemeenteraad een poppenkast is, dan mag Leefbaar Zeewolde's Fractievoorzitter Rein Zijlstra geen vice-voorzitter meer van de raad zijn. Weg met die man!
Nu moet u weten dat Rein Zijlstra zo'n beetje een decennium in de raad zit, zo ongeveer bij het meubilair hoort, en vele jaren de functie van vice-voorzitter van de raad tot ieders tevredenheid concientieus heeft uitgevoerd. Dus door hem deze functie af te nemen, tref je hem en zijn partij diep. Voor de VVD had dat allemaal niet gehoeven. De fractie van Leefbaar Zeewolde had natuurlijk elegant afstand kunnen nemen van de typering in het persbericht ("De raad IS geen poppenkast, maar op een gegeven moment voelde het wel zo", of zoiets) en de drie coalitiepartijen moeten niet bij ieder wissewasje obstinaat worden en moord en brand schreeuwen. Overigens geldt dat ook voor een enkele collega van Leefbaar Zeewolde.
Maar zo is de politiek. Wat we gisteren hebben meegemaakt zal - vrees ik - nog jaaaaaaren blijven dooretteren. Met nieuwe verkiezingen in maart 2010 geen prettig vooruitzicht.
Overigens hebben de Leefbaren wel iets met Poppenkasten, erg origineel was Leefbaar Zeewolde dus niet, naäpers. Lees mee:
Referendum Utrecht beschamende poppenkast - Volkskrant 27 september 2007
En zo zijn er talloze lokale Leefbaarpartijen die te pas en te onpas "Poppenkast!" roepen als ze het ook even niet meer weten. Elders in Nederland gebeurt er dan vervolgens niets, maar in Zeewolde begint het moddergooien dan pas goed, net als in een poppenkast. Oh jee, moet ik nu ook weg?
Wordt vervolgd

2 opmerkingen:

Unknown zei

Poppenkast? Nou eigenlijk wel en dat dingen bij de naam genoemd worden maakt het voor de burger alleen maar duidelijk. De gemeente heeft al jaren tegen de zin van de bevolking in het plan om het G-gebeid te bebouwen. Deze "inspraak" is één van de vele voorbeelden waarin de gemeenteraad de indruk wekt van inspraak maar feitelijk het besluit al vaststaat. Denk aan de haven, strand en zo zijn er meer voorbeelden. Ik heb genoeg van die inspraak schijnvoorstellingen. Mag dat?

Cees Steijger zei

Dat mag. Maar realiseer je wel dat het G-gebied altijd al bestemd is geweest voor woningbouw, en dat momenteel er een meerderheid vóór bouwen is.